סוכרת היריון היא אחד ממצבי הסיכון השכיחים בהריונות ישראלים והם מהווים בין 5-10 אחוזים מכלל ההיריונות. סוכרת הריונית היא מצב שבו רמת הסוכר בדם האם איננה מאוזנת. מכיוון שהסוכר עובר בדם, הוא מגיע אל העובר באמצעות השליה, מה שגורם גם לתינוק להיחשף לרמות לא רצויות של סוכרים ויכול להוביל להפרשה לא תקינה של אינסולין. מצב זה עלול להוביל לסיבוכים שונים בתהליך הלידה ולהשפיע לרעה על העובר המתפתח ועל האם.
חשוב לדעת כי קיימים שני סוגים של סוכרת: סוכרת טרום-הריונית וסוכרת הריונית. סוכרת טרום-הריונית קיימת אצל האם טרם הכניסה להיריון, כלומר מדובר במצב רפואי נתון של היולדת. סוכרת הריונית היא סוכרת שמופיעה תוך כדי ההיריון, לרוב במהלך השליש השני.
יש כמה גורמי סיכון שיכולים להוביל למצב של סוכרת הריונית. הגורמים הנפוצים ביותר הם עודף משקל, לידה קודמת של תינוק בעל משקל גבוה (מעל 4 קילוגרמים), היסטוריה של סוכרת במשפחה והיריון בגילים מבוגרים (מעל 35).
מרבית המקרים של סוכרת הריונית מתגלים במהלך בדיקת סקר, המתבצעת בין שבוע 24 ל-28 של ההיריון, הנקראת בדיקת העמסת סוכר. מטרת הבדיקה היא לאבחן סוכרת הריונית ובמסגרתה תשתה ההריונית תמיסה המכילה כ-50 גרם סוכר ולאחריה תתבצע בדיקת דם.
אם בעת קריאת המדדים יתגלה שרמות הסוכר בדם מגיעות ל-140 מ"ג ומעלה, ישנו סיכוי גבוה לסוכרת הריונית ולפיכך נבצע בדיקת העמסת סוכר נוספת של כ-100 גרם סוכר. אם גם לאחר ההעמסה השנייה יתגלו ממצאים חריגים בערך אחד או יותר – נוכל לאבחן את האישה בסוכרת הריונית.
סוכרת הריונית עלולה לסכן את האם. בנוסף לתסמינים הקלאסיים של מחלת הסוכרת, סוכרת הריונית במקרים רבים תוביל ללידה של תינוקות גדולים במיוחד השוקלים יותר מארבעה קילוגרמים. לידה של עוברים גדולים היא בעלת פוטנציאל גבוה יותר לסיכונים ובעיות, החל מיצירת קרעים בתעלת הלידה, דרך צורך בניתוח קיסרי ועד לדימומים משמעותיים לאחר הלידה. בנוסף לכך, סוכרת הריונית בלידה מעלה את הסיכוי לפתח סוכרת סוג 2 בהמשך.
המצב יכול לסכן גם את העובר המתפתח. מעבר לגודל יוצא הדופן של העובר, עומס הסוכר יכול לגרום לבעיות התפתחותיות. תינוקות שנולדו מהיריון סוכרתי עלולים לסבול מעיכוב בהתפתחות של איברים חיוניים כמו הריאות, נפילת סוכר (היפוגליקמיה) לאחר הלידה ואף עשויים לסבול ממצב של כליאת כתפיים בעת הלידה. יתרה מזאת, לעוברים אלו יש סיכוי מוגבר לסבול מהשמנת יתר בהמשך חייהם.
במקרה שמטופלת אובחנה בסוכרת הריונית יש לפנות לייעוץ של היריון בסיכון. הטיפול הראשוני יהיה קשור לשינויים בהרגלי חיים כגון פעילות גופנית, ייעוץ של דיאטנית, שינוי הרגלי אכילה ומעקבי סוכר יום-יומיים. אם לא יושג איזון סוכר באמצעים אלה – יהיה צורך לאזן את הסוכרת באמצעות תרופות (אינסולין בזריקות או טיפול בכדורים).
אופן הלידה (וגינלית או קיסרי) יקבע לקראת סוף ההיריון כתלות בשיקולים מיילדותיים לרבות הערכת המשקל של העובר. חשוב לדעת שסוכרת היריון אינה בהכרח סיבה לניתוח קיסרי.