מחלות ראומטיות שונות כמו דלקת מפרקים שגרונית או זאבת (לופוס) משפיעות על חיי היום-יום של הסובלים מהן במשך כל חייהם, אך בזמן ההיריון ההשפעה שלהן עלולה אף להיות רבה יותר. השפעת המחלה על ההיריון (ולהיפך) משתנה בין מטופלות וישנם מקרים בהם מחלות אלו יתפרצו רק במהלך ההיריון עצמו.
נשים עם מחלה ראומטית זקוקות למעקב צמוד של היריון בסיכון שכן ישנן אינטראקציות רבות בין המחלה לבין ההיריון, לרבות תרופות שחלקן מותרות וחלקן אסורות בהיריון, נוגדנים שעלולים להשפיע על ההיריון, השפעה על תפקוד השליה ועוד.
יולדות רבות הסובלות ממחלות מעי דלקתיות כרוניות, כדוגמת קרוהן או קוליטיס, חוששות מהיריון לצד המחלה. חשוב לציין, כי אם המחלה נמצאת במצב מאוזן, ישנם סיכויים גבוהים שההיריון יעבור בצורה טובה ובריאה. ההמלצה היא להיכנס להיריון כאשר המחלה תחת שליטה וכאשר התסמינים בה נעלמים באופן מלא או חלקי (מצב של נסיגה). עם זאת, מומלץ לנשים החולות במחלות מעי דלקתיות לעבור ייעוץ טרום הריוני, ששם דגש על טיפולים תרופתיים מתאימים והתאמות תזונתיות שיש לעשות במהלך ההיריון. סביר להניח שמעקב ההיריון של נשים הסובלות ממחלות אלו יהיה ארוך ומפורט יותר משל נשים אחרות, אך זהו צעד נחוץ כדי להבטיח את בריאות המטופלות והעוברים.
יתר לחץ דם הוא מצב נפוץ יחסית אצל נשים בהיריון, העלול לסכן את האם והעובר ולגרום לסיבוכי היריון. בחלק מהמקרים, הופעה של יתר לחץ דם תוביל להתפתחות של רעלת היריון, היכולה להופיע בדרגת חומרה קלה או קשה. ישנו מצב בשם לחץ דם כרוני, המוגדר כיתר לחץ דם שמופיע לפני השבוע ה-20 להיריון או יתר לחץ דם הקיים אצל המטופלת טרם ההיריון.
במצב בו היולדת מאובחנת עם יתר לחץ דם לפני הכניסה להיריון, יש להתאים את הטיפול התרופתי לתקופה זו. יש תרופות העלולות לסכן את העובר ולכן יש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם האפשרי. ייתכן שיעלה צורך לשנות את מינוני התרופות או סוג התרופות במהלך ההיריון וההנקה.
בניגוד למה שחולות רבות חושבות, מחלת הטרשת הנפוצה לא משפיעה על הפוריות. מחקרים הוכיחו כי חולות טרשת נפוצה הן לרוב פוריות, יכולות לעבור היריון בריא וגם ללדת בהצלחה, באחוזים דומים לנשים החיות ללא המחלה.
בדומה לנשים החולות במחלות רקע אחרות, גם הסובלות מטרשת נפוצה יצטרכו ככל הנראה לשנות את המינון התרופתי לו הן רגילות. במידת הצורך, תישקל גם החלפה של התרופות עצמן. ישנם מרכיבים מסוימים בתרופות שעלולים להיות מסוכנים לאם ולעובר, כך שיש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם.
קבוצת מחלות הכליה היא בעלת סיכון גבוה לסיבוכים בהיריון ובלידה, ביניהם יתר לחץ דם, לידה מוקדמת או צורך בניתוח קיסרי. ישנו קשר הדוק בין הכליות לבין מערכת הדם, כך שחוסר איזון של אחת ממערכות אלו במהלך ההיריון יכולה להוביל לרעלת היריון ולסיבוכים נוספים.
על חולת כליה שמתכננת להיכנס להיריון להיות במעקב רפואי צמוד. יהיה עליה להקפיד לעקוב אחר תפקוד הכליות ולוודא את תקינות לחץ הדם. בנוסף לכך, חשוב להקפיד גם על מעקב אחר התפתחות העובר, כך שאם מצבה של האם מחמיר, נוכל להתערב ולזרז את הלידה.